Abdullah IŞIK
Yazar : Emin ALTUNBAY
29.01.2022 14:02
ABDULLAH IŞIK (1921 – 27.08.1970)
Abdullah Işık, Kahramanmaraş Göksun ilçesi Çardak beldesi eşrafından Cemal’ların en büyük oğludur (1921). İlk okulu Çardak’ta, orta okulu Elbistan’da tamamladı. Sonra Bolu Orman Okulunu devlet bursuyla yatılı olarak okudu.
Askerlik hizmetini yedek subay olarak Çanakkale’de tamamladı (1945). İlk görevine, Orman Bölge Şefi olarak, Antakya Orman İşletme müdürlüğü – Arsuz nahiyesinde başladı (1946). Daha sonra Adana Orman işletme Müdürlüğünde Hızar Nahiyesi (1951-1957) ve Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğünde Ceyhan Köprüsü Orman Bölge Şefi olarak çalıştı (1957-1963).
Kahramanmaraş Orman teşkilatında son olarak Orman Ağaçlandırma Mühendisliğinde bulundu (1963-1965). Bu görev süresinde Kapıçam ve Ahırdağı’nın ağaçlandırılmasında görevlendirilmiştir. Ağaçlandırma görevi kapsamında Güvercinlik bölgesinde çam tohumundan fidan üretimini sağladı (Resim 1). Burada üretilen çam fidanlarını, Ahırdağı ve Kapıçam bölgelerinin ağaçlandırılmasında kullandı.
Resim 2’de Ahırdağı’nın ağaçsız ilk durumu da görülmektedir. Ağaçlandırılan bu susuz alandaki fidanların yaz sıcağında kurumasını, eşek sırtında tenekelerle su taşıtarak önlemiştir. Kapıçam bölgesindeki ağaçlandırma görevinde de çok öz verili çalışmıştır.
Çocuklarının ve kendisinin de yapmayı düşündüğü üniversite öğrenimi için, Kahramanmaraş’tan İzmit’e tayinini istemiş ve İzmit Ağaçlandırma Mühendisliğinde çalışmaya başlamıştır (1965- 1970). Bu bölgede Kandıra – İzmit yolu üzerindeki Keltepe mevkiinin ağaçlandırılması görevini üstlenmiştir. Bu sırada büyük oğlu Cemal ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydolmuş ve oğlu ile aynı sınıfta hukuk eğitimine dışarıdan devam etmiştir. Son sınıfta, genellikle senelik izinlerini bu öğrenimi için kullanmakta iken, Orman Ağaçlandırma Bölgesinde devam eden bir yol yapım çalışmasını denetlemek için İstanbul’dan İzmit’e dönmüş ve görev alanına intikal esnasında resmi aracın tekerinin orman yolunda fırlaması sonucunda, araç uçuruma yuvarlanarak hakkın rahmetine görev şehidi olarak kavuşmuştur (27.08.1970) ve İzmit Bağçeşme mezarlığına defin edilmiştir.
Kadirşinas Orman Teşkilatı kendisine yaptığı görevlerdeki özverili ve başarılı çalışmalarının hatırası olarak, İzmit Orman Ağaçlandırma alanındaki görev alanı Keltepe mevkiinin adını Işık Tepe olarak değiştirmiştir.
Sonra, Orman Teşkilatı, Kahramanmaraş Orman Ağaçlandırma Mühendisliği görevindeyken yaptığı çalışmalar nedeniyle ağaçlandırdığı Kapıçam Bölgesinde Rahmetlinin adına bir çeşme yaptırmıştır; ve ayrıca, Ahırdağı’nda ağaçlandırdığı alana da Rahmetlinin adını vermiştir. (Resim 3 ve Resim 4).
K. Maraş, Ahırdağı’nın yeşile ve suya hasret yamaçlarını ağaçlandırmaya çalışan Abdullah Işık eşeklerle taşınan suyla, bir parmak boyundaki çam fitillerinden yetiştirilmiş 2500 Hektar Abdullah Işık Hatıra Ormanı meydana getirmiştir. Kendisini rahmetle minnetle anıyoruz Allah rahmet eylesin.
Bu gün maalesef ne Kapıçam ‘da Rahmetlinin adına Orman Teşkilatının yaptırdığı Abdullah Işık Hatıra Çeşmesi bulunmakta ne de, Ahırdağında ağaçlandırdığı 2500 hektar alana verilen Abdullah Işık Hatıra Ormanı isim levhası bulunmaktadır. Umarız ve bekleriz Abdullah IŞIK ismi unutulmamalı ve hatırası yaşatılmalıdır. Abdullah Işık amcamıza Allahtan rahmet, kıymetli ağabeyimiz Prof. Dr. Cevdet IŞIK ağabeyimize katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.
Resim 1. Güvercinlik Çam Fidanı Üretim Alanında çekilmiş bir resim (1964).
Resim 2. Ahırdağı eteklerinde fidan ekim çalışmalarında çekilmiş bir resim.
Resim 3. Ahırdağı Ağaçlandırma Bölgesindeki 2500 Hektar orman alanına Abdullah Işık Hatıra Ormanı ismi verilmesine ilişkin resmi yazı.
Resim 4. Abdullah Işık Hatıra Ormanı açılış töreninden bir resim ( Sol ön sırada Rahmetlinin çocukları: Cevdet ve Ahmet )
Rahmetli babaları, Abdullah IŞIK ile ilgili bilgi ve belgeler ile bizleri aydınlatan ve tanıtan Prof. Dr. Cevdet IŞIK ağabeyimize teşekkür eder, sağlıklar dilerim
4 NİSAN 2021 –EMİN ALTUNBAY. KAHRAMANMARAŞ
Emin Hocam, emeğine, kalemine sağlık. Çardak tarihi, Çardak’lı olup, iz bırakan büyüklerimizin biyografileri, hizmetleri ile ilgili çalışmaların her türlü takdire şayan. Bizimde bilmediğimiz büyüklerimiz ve hizmetlerini araştırman, yazıya dökmen çok büyük bir hizmettir. Söz uçar belge kalır. Bu tür çalışmalarla belgelendirmeye devamını diliyorum.
Allah razı olsun gerçekten çok beğendim.
Yeni öğrendiğim çok şey oldu.
Çeçen kökenli insanlarımızın ülkemizin mamuriyetine katkıları beni ziyadesiyle memnun ve mesrur etmektedir.
Allah rahmet eylesin
Dayım oğlu
Çok kıymetli Emin Hocam;
Eline, emeğine,yüreğine sağlık.
Allah emeklerini zayiii etmesin.Allah için olan hizmet ve gayretlerin bol ve daim olsun.
Çok teşekkür ederim.
Bu vesile ile başta Abdullah Amca olmak üzere cümle geçmişlerimize Allah rahmet etsin.Amin
Kişiliği ve mesleki yeterliliği ile her daim örnek olan insanımızın başarı öyküleri bizleri her daim onurlandırmıştı.Bunla birlikte bu değerlerin başarı öykülerinin kronolojik olarak gelecek kuşaklara aktarma görevidir ki:bunu günümüzde büyük fedakarlıklar ve herhangi bir beklentisi olmaksızın yerine getiren ve yine bir değerimiz olan Emin Altunbay kardeşimize selam dua ve saygılarımla
Emeğine sağlık Emin kardeşim.Fedakar çalışmalarının devamını diler sevgilerimi sunarım.Allah(CC) emanet ol.
Değerli büyüğümüz Abdullah Işık için Allah’tan rahmet diliyorum, tebrikler sevgili Emin Hocam.
Allah rahmet eylesin.
Vatan sevgisi ona hizmet ile gösterilirmiş.
Mekanı cennet olsun
Emin Kardeşim,babamızın yapmış olduğu hizmetleri güncelleştirdığin için ailece teşekür ederiz. ALLAH razı olsun
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun hep hatırlansın inşallah