Sesli Düşündüm

Çeçencede
Ц sesi ile başlayan kelimeler (Elek, damlacık vb.) genellikle ufacık, mikro anlamı içerirler. Ц1 sesi ile başlayanlar ise yassı, inceltilmiş anlamları… (Balık, gözleme vb)
Dili bilenler buna birçok somut örnek verebilirler.

Galnaşın etli olanı, mısır unu ile yapılanı,
bo,nittiş, möh ile yapılan türleri vardır. Çırdigiş:Galnaş olmadığı gibi, Haltımış da değildir.
Haltım Kurzunuşun içi boş olanının adıdır. Bunu Adığeler de yaparlar ve Haltım derler.
Galnışın büyük hamur parçasının bölünmemişini et ile Dağıstanlılar da yapar, buna Xingal derler. Galnaşın etsiz olanına Adiğeler Gırnış derler. Halimecırt diyenler de var…
Hatta Azeriler de Çırdigişi Sürütme diye yapmaktadırlar.

Her ne kadar farklı adlar ile anılsa da özü bir olan özgün yemeğimizin orijinal adının Çırdigiş olduğunu düşünüyorum.
Muş’ta ve Maraş’ta yaşayan Nahçoların adlandırdığı gibi.
Bununla birlikte
kabul gören (yaygın) adının ise Cicig Galnaş olduğunu kabul ediyorum…
Tıpkı
Nax:Çeçen olduğunu,
gerisinin teferruat olduğunu kabul ettiğim gibi…

Biz biriz.
Biz bizimiz. Yediğimiz içtiğimiz bir. Varsın isteyen istediğini desin, isteyen istediğini yesin.
Varsın isteyen istediği gibi yaşasın, istediği gibi yaşatsın.
Yeter ki yağı hiç değilse arada bir Çepılgişe sürebilsin.
Afiyetle kalabilsin.

Lecha Kaskiyev

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir