GİNE HACI (HACI MESUT HACI MAKSUT)

Abdullah Ağabeyin hatırasına; Rahmetli Abdullah ağabeye büyük dedesi Hacı Maksut hakkında çok gecikmiş olsa da bir yazı yazmaya çalıştığımı anlattığımda çok sevinmişti. Ağabey, Gin Hacı’nın ailesinin soy ve şecere bilgilerini de beraber çıkartmaya çalışalım dediğimde,

memnuniyet kabul etmiş bu kış bu işi bitiririz demişti. Kendisi bana bu konuda uzun zamandan beri tuttuğu notları ve kayıtları vermişti. Ayrıca kendisinin sülale –aile bilgileriyle şecere –soyağacı da yapmaya da başladığımı söylediğimde çok sevinmişti Daha ileriki günlerde ise hastalığı sebebiyle tedavisini devam ettiğinden bu çalışmaları ertelemiştik. Kısa bir zaman sonra hakkın rahmetine kavuşan Abdullah ağabeyimize Allah’tan rahmet ailesine ve yakınlarına sabırlar dilerim

GİNE HACI (HACI MESUT HACI MAKSUT)

Bu yazımda Çardak’ta daha çok Gin Hacı ismiyle (Hacca giden, Haccı gören) bilinen Hacı Mesut, diğer ismiyle Hacı Maksut’u ve ailesini tanıtmaya çalışacağım. Çardağı ilk yurt olarak gelen kişi veya kişilerin başında Hacı Maksut olduğu genel kabul gördüğünden, Gin Hacı ile Çardağın geçmişi de anlatılmaya çalışılacaktır.

Bugüne kadar bu konuda bilgi sahibi olan herkesin anlattıkları ve aktardıkları hatıralar ve anekdotlar (belgeye dayanmaksızın) Gin Hacı’yı Çardağı ilk gelen veya gelenlerden olarak göstermektedir. Hacı Mesut ile ilgili bilgilere geçmeden evvel Kafkasya’dan Osmanlı Devleti’ne yapılan Çeçenlerin göçleri hakkında bilgiler vermek faydalı olacaktır.

Bu konuyu kendisi de Çardak’lı olan ve Çardağın ve Çeçenlerin Tarihi ile ilgili birçok araştırmaları yapan, araştırmacı yazar Rahmetli Tarık Cemal Kutlu’nun Milis Mülazım Mirza Bey isimli makalesinden aktarmak istiyorum.

Osmanlı Devletine hicret eden Muhacirlerin (“Muhacirîn-i ÇerâkiseOsmanlı Arşivlerinde Kafkasyadan göç ettirilmiş bütün kavimler için kullanılan ortak ad.) Yerleştirilmesi ve diğer bütün ihtiyaç ve karşılaşılan problemleri çözmek için 5 Ocak 1860 yılında kurulan Muhacirin Komisyonu, muhacirlerin nerelere iskân edildiklerini kayıt altına almıştır. Fakat zaman içerisinde iklim, hastalık ve akrabaların beraber olma istekleri gibi farklı nedenlerle yer değişiklikleri olmuştur.

Kafkasya’dan Osmanlı Devleti’ne hicret eden Muhacirlerin göçleri ve iskânlarıyla ilgili olarak Osmanlı Arşiv belgelerine dayanan birçok bilimsel araştırma, tez çalışmaları yapılmıştır. Ancak Kahramanmaraş ilimize ve Çardağa gelen muhacirlerin kesin olarak hangi yıl geldikleri, hangi ilden veya kazadan buraya geldikleri, ilk hangi ailelerin geldikleri konusunda bir belge bu gün için mevcut değildir.

Muhacirin Komisyonları Marifetiyle iskan edilen ve kayıtları tutulmuş olan bütün muhacirlerin olduğu gibi Elbistan Kazası -Çardak Karyesine (köyüne) iskan edilen hemşerilerimizin de iskan kayıtları yakın zamanda öğrenileceğini ummaktayız.

02.02. 2002 T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün İskan / Muhacir Kaydı kaydı verilmektedir, hizmeti kapsamında verdiğim dilekçeme verilen cevap yazısında ’’Kahramanmaraş İlinden Genel Müdürlüğümüze Elbistan/Göksun ilçelerinin söz konusu tarihlere ait muhacir ve iskan kayıtları intikal etmediğinden herhangi işlem yapılamamıştır’’ şeklinde cevap gönderilmiştir.(1)

Öyleyse; Gelen ilk kuşaktan itibaren anlatılan ve aktarılanları sizlerle paylaşmanın en doğrusu olduğunu söylemeliyiz. Kendisi de bir muhacir torunu olan Tarık Cemal Kutlu’nun Çardağın kuruluşu ve ilk gelenler ile ilgili yaptığı tespitler ve araştırmaları hatırlatmak gerekirse;

‘’Gina Xhäzhi’nin kurduğu Çardak etrafında daha sonra aileler toplanmaya başladı. Yirmi yıla yakın geri dönme umudu ile evler yapılmadı. Ama kesin yerleşiciler ev yapımına girişti. Çift katlı sıvalı evler inşâ edildi, bağlar bahçeler filizlendi. Meslekî çalışmalara girişildi. Bugün, Göksun ilçesinin 35 km. doğusunda bulunan ve Çardak adı verilen köyü Äqqi boyundan Gina Xhäzhi (Hacı Mes’ud), Yalxuo boyundan Xuxa Mazhid, Dagazh ve Thaxa ((Yalhuolardan Huha Mecit, Dagac ve T’aha) kardeşler, Bjavluolardan Ghoymarza ve Alxaz (B’avluo, Ğoymirza,

Alhaz), Bienuolardan Muocha (Muotsa veya Musa Kahya), Gendarganulardan Murtaza Ali oğlu Musa, Hacı Abdurrahman, Ka ve Gerixan adlı zatlar kurmuştur. Bunlardan sonra peş peşe Çeçen aileleri Çardak’a gelip yerleşmeye başlamışlardır.(2)

Tarık Cemal Kutlu ; Çardağa ilk olarak Gin Hacı’nın gelerek buraya yerleştiği sonra muhacirlerin peyderpey geldikleri ve yaklaşık yirmi yıl bu göçlerin devam ettiği ,hatta yirmi yıl sonrası kesin olarak burayı benimseyerek evler bağ, bahçeler ve tarım faaliyetlerine geçildiği görülmektedir . Ilk gelen üç beş ailenin, yerleşim yeri olarak yerleştikleri daha sonra ise ailelerin peyderpey geldikleri görülmektedir.

Çardağın Çeçen Muhacirlerin iskânı ile kurulduğu ancak; muhacirlerin ilk geliş tarihleri ve nereden geldikleri kimlerin önce yahut sonra geldikleri konusunda kesin bilgi yoktur.

Ancak 1864 -1865 yıllarındaki göçte geldiklerini düşündüğümüzde bu tarih ile, Resmi olarak Elbistan’a bağlı bir köy(karye) olarak adlandırılma tarihi arasında (1887-1888 (H.1305) yaklaşık yirmi yıl fark olduğu görülmektedir.(3)

Çardağın idari yapısı ve idari değişiklikleri kısaca özetlediğimizde;

1887-1888 (H.1305) Elbistan Kazasına bağlı Karye(köy) Çardak Karyesi kuruluş tarihi

1917’e kadar Elbistan Kazasına bağlı Karye(köy)

1917-1924- Süleymanlı (Çardak) Kazası (1915 yılında Zeytun Kazasının ismi İrade-i Seniye ile değiştirilerek Süleymanlı yapılmış.1917 de ise Kaza teşkilatı aynı Süleymanlı ismiyle Andırına ’a nakledilme tarihi olan 1926 yılına kadar Çardak’ta kalmıştır(4)

1924-1934 Süleymanlı (Çardak) Nahiyesi

1934 Çardak Nahiyesi-Kasabası

1959 Çardak Belediyesi

12.11.2012 Çardak Mahallesi Şeklindedir…

GİNE HACI (HACI MAKSUT)

Gine Hacı (Hacı Mesut Hacı Maksut) Çardak’ta Camiinin yapılışı ve Çardağın Kuruluşu ile özleşmiş bir şahsiyettir. Dini bilgisinin ve ilmiyle hala anlatılmakta ve hatırlanmaktadır. Camiinde bir odasının olduğu çoğu vakitlerini orada geçirdiği anlatılmaktadır.

Hac İbadetini yerine getirmek için Hacca gitmiş ve bu nedenle Çardak’ta daha çok Gine Hacı (Çeçence Haccı gören giden manasında) adıyla tanınmıştır.

Gine Hacı (Hacı Mesut Hacı Maksut)’yı ailesinin anlattıkları ile devam edelim;

Ramazan ağabey’’ Çeçenler Çardağa geldikten iki yıl sonra olduğu yapılmaya başlandığını söyledi. Büyük dedeleri Gin Hacı Mesud aklından cami yaptırmayı düşündüğünü daha sonra iki Ermeni ustanın evinin kapısını çalarak

— Hacı sen cami yaptıracakmışsın diyerek konuştuklarını ve böylece camini yapılışına başlandığını, mihrabın üzerindeki taşın Hacı Mesut’un kardeşi Ömer tarafından yazıldığı yerleştirildiğini ayrıca minberin üzerindeki tarih (H.1302.M.1884) ile mihrabın (H.1303-

M.1885) üzerindeki tarihin arasında bir yıl fark olduğunu anlatmıştır. Esas yapılış tarihinin 1886 değil 1884 olduğunu söylemiştir. ’Yine Ramazan Ağabey 11Ağustos 2015 Cami içeresindeki görüşmede Gine Hacı’nın üç kardeşiyle geldiğini kardeşlerden Omır(Ömer) tarafından yazılarak konulduğunu ve daha sonra onun Anavarza’ya giderek yerleştiğini, bir diğer kardeş olan Çim Ahmet’in de geri döndüğünü söylüyor. Gine Hacı’nın m.1876 (h.1292) yılında Osmanlı Devleti’n üç kardeşiyle geldiğini anlatmıştır.

Gine Hacı (Hacı Maksut)’nın doğum tarihi bilinmiyor ancak doğum yeri Çeçenistan’dır. Kabile sülale ismi ise EAKKİ’( Äqqi )dir. Ölüm tarihi ve yeri 1919 Mezarı Yukarı Mezarlıktadır. Mezar taşında Alimü’l Fazıl yazmaktadır.

HANIMI adı Mama ‘dır (D.T? – Ö.T?) Mama, Çardak’lı Timur Ağa’nın kız kardeşidir. Timur Ağa da Şükrü DEMİR amcanın annesi Nesibe Demir in babasıdır. (Kısaca Timur ağa Şükrü Demir’in dedesidir.) Çardak yukarı Mezarlık. Timur Ağa, Hacı Yakup GENEL ve İbrahim GENEL ’in dayısıdır.

ÇOCUKLARI; İki erkek oğlu vardır

  1. Büyük oğlu Hacı Yakup GENEL (Çardak DT? -ÖT.1953 Çardak Yukarı Mezarlık.)

  1. İbrahim GENEL (Çardak DT.1874 -ÖT.1946) Çardak Yukarı Mezarlık.

    1. Hacı Yakup GENEL

İlk evliliğini Sivas’lı …………Hanımdır. Bir kızının ismi Hasnah‘dir. Gücüksu köyünden evlenmiştir.

İkinci evliliğini de Sivas’tan yapmıştır.Kangal ilçesi Yarhisar Köyünden Hasibe (Ğase) Hanımdır. Bir kız Şemse ÖZDEN(d.1897- ö.1989) ‘dir.Eski Muhtarlardan İsa ÖZDEN(Sandıkçı İsa) ile evlenmiştir.

Üçüncü evliliğini Margıl (Canyurt)GENEL ile yapmıştır. Margıl (Canyurt)GENEL Çardak’tan Zörbek Canyurt’un halasıdır.. Evlilikten tek çocukları Tevfik GENEL (D.T.1913-ÖT.1979)

Dördüncü evliliğini Çardak’tan Deng kızı Hasımbi(Hasan) ve Hato DENGE kardeşlerin kış kardeşi YAİ ( DENGE) ile yapmıştır. Bu evlikten çocukları yoktur.

Beşinci evliliğini Çardak’tan Yahya -Namata GÜNEY’in kızı, Abdülkerim Güney’in kız kardeşi Cemile GÜNEY ile yapmıştır. Bu evlilikten Çocukları

– Nezire(GENEL) ÖZDEN (d.1923-ö.1999) Ebubekir GENEL (d.1925-ö.2002) İsmet (GENEL) DENGE (d.1933) Ömer GENEL(D.1940) dir.

    1. İbrahim GENEL

Gine Hacı (Hacı Maksut)’un küçük oğlu, İbrahim GENEL’in doğum tarihi bilinmemekte ancak ölüm tarihi 1946 dır.

Mezarı, babası Gine Hacı (Hacı Maksut) ve ağabeyi Hacı Yakup GENEL’in mezarları Çardak Yukarı Mezarlıkta yanyanadır.

İbrahim GENEL Maraş’ın Fransız işgalinden Kuruluşu yıllarında zaman Süleymanlı Kazasından Maraş’a Süleymanlı (Çardak) Kazasında milis kuvvetler ile Maraş’a gelerek vatan savunmasına katkısını göstermiştir. Daha sonra Seçme Er Hacı Maksut oğlu İbrahim olarak kayıtlara geçmiş İstiklal Madalyasıyla taltif edilmiştir. (5) Bu konuda (Çardak)Süleymanlı kazasına Yüzbaşı Yörük Selim Bey’de gelmiştir, Kendisinin Yüzbaşı Yörük Selim Bey milis kuvvetlerle çekilmiş bir resmide mevcuttur.

(Bu konuda ayrıca Maraş Savunmasında (Çardak) Süleymanlı Kazası olarak yazılacaktır.

İbrahim GENEL Evlilikleri ve çocukları

A-İlk evliliğini Andırın Kazasından Emine Hanım’la yapmıştır. Çocukları yoktur.

B- İkinci evliliğini Kamışcık Köyünden Yıldızhan Hanım’la yapmıştır. Çocukları yoktur.

C- Üçüncü evliliğini Havva Hanım ile yapmıştır. Bu evlilikten olan çocukları bir oğlu Ata GENEL. (1910-1992) ile iki kızları Esme (Genel)KAYIR, Zübeyde GENEL’dir.

Ata GENEL. (1910-1992),’de Çardak’tan Akif Güney’in halası Kesire (Güney) GENEL Hanım ile olan evliliklerinden altı erkek iki kız çocukları;

  1. Muharrem GENEL 1932-2014, Mesut GENEL(d.1934), Hilmi GENEL (d.1937-ö.2012), Mustafa Hamdi GENEL(d.1939), İbrahim GENEL(d.1949), Necla (Genel)YILDIR, Hüseyin GENEL(d.1954), Perihan GENEL’dir

İbrahim GENEL ‘in üçüncü hanımı Havva Hanım ile olan evliliğinden olan kızı Esme GENEL ilk evliliğini Salih GENEL ile yapmış bu evlilikten çocukları Hasan GENEL’dir .Salih GENEL ‘in ölümünden sonra Esme HANIM Aziz KAYIR ile evlenmiştir.Bu evlilikten de çocukları Hikmet KAYIR ve kardeşleridir. İlk eşi Salih GENEL den olan çocuğu Hasan Genel’i nenesi Havva büyüttüğü için Havva Hasan olarak tanınmıştır.

İbrahim GENEL’in üçüncü hanımı Havva Hanım ile olan evliliğinden diğer kızı Zübeyde Genel’dir

D- İbrahim GENEL dördüncü evliliğini Mercan Hanım ile yapmıştır. İki kızlarının isimleri Zekiye ve Zahide GENEL kız kardeşlerdir. Zekiye (Genel)DENGE’nin eşi Hasımbi (Hasan) DENGE’ni oğlu Şükrü DENGE’dir.Zahide (Genel) Elbistan ‘dan İbrahim Nakipoğlu ile evlenmiştir.

,GÖRÜŞME YAPILAN KİŞİLER

  1. İsmet DENGE(GENEL) HACI MESUD ‘nın torunu Gör. Tarihli evlerindeki kamera kayıtları mevcuttur

  2. Ayşet GENEL-RAHMETLİ TEYFİK GENEL in eşi 31.01.2015- Gör. Tarihli evlerindeki kamera kayıtları mevcuttur

  1. Mesut GENEL -HACI MESUD oğlu İbrahim GENEL’in torunu2015- Gör. Tarihli evlerindeki kamera kayıtları mevcuttur

  2. Hikmet KAYIR- HACI MESUD oğlu İbrahim GENEL’in torunu

  1. Hüseyin GENEL- HACI MESUD oğlu İbrahim GENEL’in torunu

  2. Rahmetli Abdullah Genel HACI MESUD oğlu Yusuf (Hacı Yakup) GENEL’in torunu

  3. Ramazan GENEL HACI MESUD oğlu Yusuf (Hacı Yakup)GENEL torunu 11.Ağustos 2015 Cami içeresindeki kamera kayıtları mevcuttur

  4. Salih GENEL-Çeçenistan’daki aile bağları

BELGELER

1-T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün 12.01.2012 tarihli dilekçeme 02.02.2012 tarihinde verdiği cevap yazısı

  1. Tarık Cemal KUTLU -Milis Mülâzım Mirza Bey Makalesi

  1. Tarih: 10/Ca/1305 (Hicrî) Dosya No:1480 Gömlek No:14 Fon Kodu: DH.MKT. ( 24.01.1888 Pazartesi)

Elbistan dahilinde Çerkes ve Rumeli muhacirlerinin iskanıyla kurulan oniki köyün Sayacak, Kamışcık, Çardak, Korkmaz, Deveboynu, Kargabükü, Poskoflu, Kuşyaka, Tepebaşı, Taykendi, Böğet ve Yazıkilise olarak adlandırılması.

4-03.07.2006 ,tarihli BİMER.BİLGİ YAZIZINA İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün cevabı 5-İbrahim GENEL ’in İstiklal Madalyası Beratı

EMİN ALTUNBAY
4-NİSAN
KAHRAMANMARAŞ

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir