İstanbul Kafkas Çeçen Kültür Derneği Başkanları
İstanbul Kafkas Çeçen Kültür Derneği Türkiye’mizde Çeçen Diasporasının en önemli ve gerçek sivil toplum kuruluşudur. Otuz yılı aşkın süredir faaliyetine devam etmektedir. Binlerce insanın hayatına değmiştir. Etkilemiştir. Dünya Çeçen diasporasını ve anavatanı etkilemeye devam etmektedir.
Bu kadar uzun bir sürede cemiyet, çok farklı tanımlar, çok farklı ihtiyaçlar ve çok farklı risklerle karşılaşmıştır. Bütün bu problemlere karşı Çeçen tabanını temsil etmeyi başarmıştır. Zamanın ruhuna uygun olarak çok değişik faaliyetlerde bulunan cemiyetimiz, ana ekseni olan dayanışma, yardımlaşma ve kültürel değerlerin korunması, geliştirilmesi için kendisine çizilen ana çizgisini her zaman muhafaza etmeyi başarmıştır.
Bu başarının arkasında, cemiyetin genel tabanının çok sesli ve çok renkli olmasıyla oluşmuş istişare kültürünün etkisi yadsınamaz. Ancak belki de daha önemli olan etmenlerden birisi de; Kafkas Çeçen kültürü ile yoğrulmuş, milli edep, ahlak ve kültürel değerlerini taşıyan dernek başkanlarımızdır. Birbirlerine yüklendikleri emaneti tertemiz devrederek hepimizi bugünlere taşıyan bu insanlar bizim diasporamızın kahramanlarıdır.
Saygı duyulmayı ve anılmayı hak etmektedirler.
İşte bu yazı; Kafkas Çeçen Kültür Derneği başkanlarını kısaca tanıtmayı ve onların emeklerine ait şükran duruşumuzu ifade etmektedir.
İstanbul Kafkas Çeçen Kültür Derneği Başkanları
Dernekte görev aldıkları yıllar;
1989.03.04. Abdurrahman ÖZDİL
1994.06.26. Fazıl ÖZEN
1996.07.05. Fİkret AYDIN
1998.07.03. Hami ÖZDİL
2000.06.28. Alaettin SİNAN
2005.11.06. İhsan BERKHAN
2007.05.17. Abdulkadir POLAT
2007.12.02. İsmail ERDOĞAN
2009.12.06. Mahmut TEKE
2011.12.18. Ali BOLAT
2013.10.27. Fatih CANBOLAT
2017.11.26. Ayşenur AYDIN
2019.11.24. Abdurrahman ÖZDİL.
Aşağıda kısa özgeçmişleriyle dernek başkanlarımız tarihi sırasıyla geçmektedir.
1 Abdurrahman ÖZDİL
Kahramanmaraş Göksun 1958 doğumludur. Çardak ilk ve Orta Okulu mezunudur. Liseyi İzmit İmam Hatip Lisesinde okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1980’de bitirdi. İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Arabuluculuk Eğitimi, İstanbul Üniversitesi’nden Uzman Arabuluculuk Eğitimi aldı. Serbest avukat olarak çalıştı. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi BELBİM A.Ş Hukuk Müşaviri, Kültür Bakanlığı İstanbul Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkan Yardımcılığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu Başkanlığı yaptı. Evli, iki çocuk sahibidir.
Sultanahmet Kafkas Kültür Derneğinde 1976- 1982 yıllarında aktif çalışmalar, 1982-84 İstanbul Sultanahmet Kafkas Kültür Derneği Başkan Yardımcısı, 1989 Çardak Kültür Derneği kurucu başkanı, Kafkas Vakfı Kurucu üyesi, 1992 Abhaz-Gürcü savaşında bir yıl boyunca Abhaz Komitesi üyeliği, çeşitli dernek ve vakıflarda kurucu, yönetici ve üye pozisyonları, Taç Vakfı Şeref Üyesi gibi mahalli, mesleki, Kafkasya ve Çeçenistan ile ilişkili birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev aldı
2 Fazıl ÖZEN
Adana Ceyhan Anavarza köyü 1958 doğumludur. Ceyhan Endüstri Meslek lisesini bitirdi. Ankara Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunudur. Özel sektörde mesleğiyle ilgili imalat ve ticari faaliyetlerde bulundu. Halen istanbul bakırköy ilçesinde ikamet etmektedir. Siyasetle ilgiledi. MHP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı ve MHP MYK üyeliği, mv. adaylığı görevlerinde bulundu. halen müteahhitlik işleriyle beraber çelik, mekanik imalatlar ve patenti kendisine ait olan yerli, otomatik çok katlı otopark imalatı yapıyor. Evli, Çağatay ve Neslihan isimli iki çocuk ve Miray isimli bir yaşında torunu var.
İstanbul Çeçen cemiyetlerinde başkanlık ve kafkas Çeçen Dayanışma Komitesi başkanlığı görevinde bulundu. (1993-1998 )
3 Fikret AYDIN
Ankara 1953 doğumludur. İlkokulu ve ortaokulu Kahramanmaraş’ta, liseyi ve üniversiteyi Ankara’da okumuştur. Makine Mühendisidir.Kamuda ve özel sektörde birçok farklı faaliyetlerde bulunmuş, daha sonra emekli olmuştur. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
Kafkasya ve Çeçenistan halkına ve kültürüne yönelik sevgi ve özlem duygularıyla Aydın bir kişilik olarak birçok katılımla destekler vermiştir.
4 Hami ÖZDİL
Kahramanmaraş Göksun 1964 doğumludur. ik ve ortaokulu Çardak’ta Liseyi İmam Hatip okulunda tamamladı. Ankara Gazi üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Özel sektörde ve Kamuda çalıştı. Mesleği serbest muhasebeci ve mali müşavirlik olan özdil 2004 yerel seçimlerinde Kahramanmaraş İli Göksun İlçesi Çardak Beldesinde Belediye başkanlığı yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Araştırmacı, yazar ve şair olan Özdil Çeçen kültürü, tarihi ve Vaynakh dili üzerine çalışmalar yaptı. Hititler ve Işık Savaşçıları, Antik Çağda Waynakhlar (Çeçen-İnguşlar) Sümer-Hurri-Uratu-luvi-Lukkalılar isimli kitabıyla tarihe ve dil bilimine çok güçlü katkılar yaparak yeni bir bakış açısı kazandırdı.
5 Alaettin SİNAN
Kahramanmaraş Göksun Çardak 1954’te doğumludur. İlkokulu Çardak’ta bitirdi. Devamını Mersinde sürdürdü. Emniyet teşkilatında çalıştı. Değişik illerde amir olarak görev yaptı. Başkomiser rütbesinde emekli oldu. Halen özel bir şirketin koordinatörlüğünü yapmaktadır. Evli ve iki çocuk sahibidir.
Lise çağlarından Kafkas halk danslarıyla ilgili çalıştı. 1970’li yıllarda Mersin Kafkas Kültür Derneğinde eğitmenlik çalışmalarına başladı. Mersin ilinde ilkokullar arası yapılan yarışmalarda eğittiği grupla ilk kez bir Kafkas Grubunun birincilik almasını sağladı. Kafkas Kültürü ile çalışmalarına Ankara ve sonrasında İstanbul’da devam etti. Çardak Kültür Derneği kuruluşunda ve faaliyetlerinde görevler aldı. 1990 yılında ailesiyle birlikte Çeçenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Çardak Kültür Derneğinden sonra, Kafkas Çeçen Kültür Derneği kuruluşunda kurucu başkan olarak görev aldı. Görevi süresince Türkiye’de önemli ölçüde ses getiren Umudun Dansı isimli organizasyonun başta yer aldığı önemli icraatlara imza attı.
6 İhsan BERKHAN
Kahramanmaraş Göksun 1965 doğumludur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1990 mezunudur. 1991 yılında İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak serbest avukatlığa başladı.Uluslararası Ticaret ve Avrupa Birliği Hukuku dalında yüksek lisans yaptı. Sonrasında Marka ve Patent Vekili, Arabulucu, Uzlaştırmacı oldu. İstanbul Barosu’nun bir kaç dönem Sirkeci ve Bakırköy Bölgesi Baro Temsilciliği görevlerini üstlendi. Bakırköy Adalet Sarayı Arabuluculuk Merkezi Koordinatörlüğü görevi yaptı. Arabuluculuk Gönüllüleri Derneğinin de kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Halen Uzlaşı Kültürü ve Hukuk Derneğinin yönetim kurulu başkanıdır. Üniversitelerde arabuluculuk ve hukuk dersleri verdi. Halen özel hukuk doktora öğrenimine de devam etmektedir.İstanbul Bakırköy’de bulunan Berkhan Hukuk Bürosunda, avukat ve hukuk danışmanlığı görevini sürdürmektedir. Bir çok yayınlanmış hukuki makalesi, ayrıca, tek başına yada başka yazarlarla birlikte yayınlanmış mesleki kitapları mevcuttur.
Kafkasya ve Çeçen kültürü ile ilgili yayınlanmış birçok makalesi, bibliyografik yazıları vardır.
7 Abdulkadir POLAT
Sivas, Yukarıhüyük 196? doğumludur. Ekki taypindendir (kabile). İlk ve orta öğretimini Sivas’da tamamladı .Siyasi ve sosyal meseleler ile ilgilendi. Kafkasya ve Çeçenistan ile ilişkili kültürel faaliyetlerde bulundu. Çeçence den Türkçe ye değişik şiir ve nesir çevirileri yayınlandı.
8 İsmail ERDOĞAN
Kahramanmaraş Göksun Çardak’ta 1976 yılında doğdu. Babası çiftçi, annesi ev hanımıdır. İlkokul ve ortaokulu çardak’ta okudu. Göksun Lisesinden sonra Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliğini 2003 yılında bitirdi. Askerliğimi Erzurum’da kısa dönem olarak yaptı. Bir dönem K.Maraş ‘ta özel bir okulda beden eğitimi öğretmeni olarak görev yaptı. 2007 yılında İstanbul’a taşındı, Çeşitli özel okullarda çalıştı. Halen Özel Doğa Kolejinde yönetici olarak meslek hayatına devam ediyor. Evli ve bir oğlu var.
Çocukluğundan beri Kuzey Kafkas Sosyal cemiyetlerinde aktif olarak yer aldı. Kuzey Kafkasya halk tarihi ve kültürü üzerine çalışmalar yaptı. Özel olarak Kafkas halk folkloru ve kafkas musikisi üzerinde yoğunlaştı. Hayatının her döneminde bir parçası olduğu ve desteklemeye çalıştığı Çeçen cemiyetlerinde aktif olarak görev aldı. Bir dönem de İstanbul Kafkas Çeçen Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu.
9 Mahmut TEKE
Kahramanmaraş Göksun 1954 doğumludur. İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş’ta Lise eğitimini İstanbul ve Kahramanmaraş’ta tamamlamıştır. emniyet teşkilatında uzun dönem birçok şehirde çalışmıştır. Emekli olduktan sonra bir dönem özel şirketler bünyesinde çalışmış Daha sonrasında hizmet sektöründe kendine ait bir işyeri ile çalışma hayatına devam etmektedir. Evli iki çocuğu ve iki torunu vardır.
Meslek hayatında ve devamında Kafkasya ve Çeçenistan ile her düzeyde ilgilenmiş Çeçen savaşları esnasında aktif olarak birçok insani yardım faaliyetine katılmıştır. Çardaklılar Kültür Derneği ve Kafkas Çeçen Kültür Derneği kuruluşunda yer almış, aktif olarak her dönemde faaliyetlere katılmış ve katılmaya devam etmektedir. Savaş sonrası dönemde cemiyetin görevlendirmesi ile Çeçenistan’a resmi bir ziyarette bulunmuş ve diaspora Anavatan ilişkilerinin normalleştirilmesi için çaba sarf etmiştir.
10 Ali BOLAT
Kahramanmaraş Andırın 1947 doğumludur. İlk ve ortaokulu Göksun’da okudu. Gaziantep İlk öğretmen okulunu bitirdi. Dört yıl sınıf öğretmenliği yaptı. Daha sonra Erzurum Eğitim Ens. Fen Bilimleri bölümünü bitirdi. Çeşitli okullarda Fen Bilgisi öğretmenliği, okul Müdürlüğü ve yöneticilik görevlerinde bulundu. Evli iki çocuk sahibidir.
Kendi memleketi olan Çardak’ta doğup, çocukluğu orada geçmediği için Çeçenceyi iyi konuşamıyordu. Ancak çok daha sonra özel gayreti ile Çeçen dilinden çeviriler yapacak kadar Çeçen dilini öğrendi. Emekli olduktan sonra ilk fırsatta yıllardan beri merak ettiği köklerini aramak için Daymohk’a (Atayurdu) gitti. Oradaki akrabalarını buldu. Çeşitli sebeplerle pek çok defa Çeçenya’da bulundu. Son olarak Çeçen Akademisinin çağrılısı olarak Çeçen dil Konferansına katıldı. Kafkas Çeçen Kültür Derneğinin kurucularındandır. Kuruluşundan bu yana üyelik, yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerini yürüttü. Her iki Çeçen savaşında kurulan Çeçen Yardım komitelerinde görev aldı. Çeçenlerle ilgili çeşitli makaleleri ve çevirileri yayınlandı. Çeçen edebiyatının en önemli tarihi romanlarını Türkçeye çevirerek yayınladı.
Uzun Geceler (Yexa Büysanaş) Aydamirov Abuzar
Aleksandr Çeçenskiy Umar Gaysultanov
Tipi (Darst) Aydamirov Abuzar
Osmanlı Arşiv Belgelerinde Çeçen Göçü Ali Bolat
Baysagurov Supyan Yunadiyeviç’in “TAYMİN BİYBOLAT” adlı tarihi romanının çevirisini hazırlamaktadır.
11 Fatih CANBOLAT
Kahramanmaraş Göksun Çardak’ta 1975 yılında doğdu. İlk ve orta öğretimini Çardaklı tamamladıktan sonra eğitimini Kahramanmaraş’ta devam ettirdi. Halen Kamu yönetimi eğitimi devam etmektedir.
Çocukluğundan beri Kafkas Çeçen kültürü ile ve Çeçenlerin sosyal örgütlenmesi ile ilişkili birçok çalışmanın içerisinde oldu. 1994 ve 1999 Çeçen savaşları esnasında maddi manevi bütün birikimiyle her alanda fedakarane çalışmalar yaptı.Çeçen dayanışma komitesi bünyesinde çalıştı. Birçok defa Dernek yönetiminde aktif görev aldı. Özellikle Çeçen muhacirleri ne yönelik İnsani Yardım faaliyetlerinde büyük etkinlikler gösterdi. Hala aktif olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Evli iki çocuk sahibidir.
12 Ayşenur AYDIN
İstanbul’da 1991 doğdu. Kahramanmaraş Çardak’lı bir ailenin üyesidir. İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) mezunudur. Ümraniye E.A.H Uluslararası Sağlık Turizmi Projesi / Eğitim Koordinatörü, Şehir Üniversitesi Öğrenci Etkinlikleri Ofisi / Proje Danışmanlığı, TRT Müzik / Yönetmen Asistanlığı yapmıştır. Halen Northern Clinics of Istanbul dergisi / Editoryal Asistanlığı yapmaktadır.
Ailesi ile birlikte çocukluğundan beri Kafkasya ve Çeçenistan’da ilişkili bütün sivil toplum faaliyetlerini katılmış aktif olarak cemiyet hayatının içerisinde ömrünü geçirmiştir. Kafkasya ve Çeçenistan’la ilişkili kültürel etkinlikler ve faaliyetler yaparak Türkiye Çeçen toplumuna büyük katkılar vermiştir.
13 Abdurrahman ÖZDİL
Özgeçmiş yukarıdadır.
Yahyahan Güney
Başakşehir/istanbul
2020.06.14